Začalo sa finále druhej Astronomickej olympiády

07.05.2008 Poprad

Veľká Lomnica 7. mája (TASR) - Slovenská astronomická spoločnosť pripravila pre mladých druhý ročník Astronomickej olympiády, ktorého finále slávnostne otvorili dnes popoludní v hoteli Agro vo Veľkej Lomnici v podhorí ...
Počas troch dní bude prezentovať vedomosti z oblasti astronómie 25 úspešných riešiteľov, ktorí sa prebojovali do finále z dvoch regionálnych kôl, konaných v apríli v Hlohovci a Prešove.
Projekt je financovaný z prostriedkov Agentúry na podporu výskumu a vývoja a zameriava sa na žiakov základných a stredných škôl na Slovensku.
Predseda výkonného výboru olympiády a hlavný riešiteľ projektu Ladislav Hric z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici konštatoval, že súčasťou trojdňového finále budú okrem riešenia úloh prednášky profesionálnych astronómov, popularizačné filmy, turistika a ak to počasie dovolí, aj praktické pozorovania.
Dvaja najúspešnejší riešitelia olympiády v kategórii stredoškolákov budú reprezentovať Slovensko na II. Medzinárodnej olympiáde v astronómii a astrofyzike v Indonézii. V prvom ročníku, ktorý sa konal v Thajsku, získal Róbert Barsa z Košíc (v súčasnosti študent prvého ročníka Technickej univerzity) zlatú medailu (10. miesto) a Miroslav Kubala z Kysuckého Nového Mesta skončil ako úspešný riešiteľ (53. miesto).
Výsledky druhého ročníka Astronomickej olympiády vyhlásia v hoteli Agro vo Veľkej Lomnici v piatok 9. mája dopoludnia.
 

Vyberte región